Ads 468x60px

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

ΣΑΝ ΧΘΕΣ: 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1970 ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΟΛΕΣ


Για αναμνήσεις και για γνώση!

Ήταν  Κυριακή  12 Απριλίου 1970 και ο Ορέστης αγωνιζόταν  στα Γιαννιτσά με την τοπική  Αναγέννηση στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής του Γ΄ ομίλου του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής. Η ομάδα μας  βρισκόταν στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας και πάσχιζε να ξεπεράσει τη ζώνη του υποβιβασμού. Με τρία γκολ  του  Βασίλη Γκολέ (23΄, 48’, 57΄) περνάει νικηφόρα από τα Γιαννιτσά (3 – 2) και βελτιώνει τη θέση της αποκτώντας  βάσιμες ελπίδες σωτηρίας.

Σύνθεση  Ορέστη :  +Χιωτόπουλος Νίκος, Καζαντζής Νίκος, Γακίδης  Χρήστος, Μαναρίδης Παύλος, Βαγγελούδης Διαμαντής, Νικολαΐδης Βαγγέλης, Μπαλτάς Χρήστος , Καζάκης Ευθύμης , Γκολές Βασίλης, , + Γοδώσης Σταύρος (Βάκης), Παπαγιάννης Νίκος.



Ο Βασίλης Γκολές, ένας χαρισματικός και βιρτουόζος επιθετικός ποδοσφαιριστής, ο οποίος ενσωματώθηκε στο έμψυχο υλικό της ομάδας το Μάρτιο του 1970, αγωνίστηκε  σε  10 αγώνες του πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας  8  γκολ (1 στον Εδεσσαϊκό, 3 στα Γιαννιτσά, 1 στον Μέγα Αλέξανδρο Θεσ/νίκης, 2 στην Καστοριά και  1 στην Πτολεμαΐδα) , βοηθώντας την ομάδα να διεκδικήσει τη σωτηρία της σε αγώνα μπαράζ με τη Φλώρινια  (14 Ιουνίου 1970) στο ουδέτερο γήπεδο της Δράμας όπου ναι μεν με δικό του γκολ  (το  9ο ) η ομάδα νίκησε τη Φλώρινα, όμως μετά από ένσταση η Φλώρινα δικαιώθηκε και τελικά υποβιβάστηκε ο Ορέστης.
Τι είχε συμβεί ;  Ο Βασίλης Γκολές, ο οποίος  βρέθηκε να υπηρετεί τη θητεία του ως στρατιώτης στην πόλη μας, αγωνιζόταν στην ομάδα με πλαστό νέο Δελτίο Ποδοσφαιριστή  (καθώς  ο ίδιος ανήκε στον Άρη Πατρών) μετά από έκδοση πλαστού πιστοποιητικού γέννησης από Κοινότητα της περιοχής μας          ( φυσικά με πρωτοβουλία των υπευθύνων της ομάδας εκείνης της εποχής) και με το όνομα Βασίλης Κολίδης.  Αυτό όμως έγινε αντιληπτό από τους Παράγοντες της Φλώρινας οι οποίοι στηρίζοντας την ένστασή τους  σ’ αυτό το γεγονός  τελικά δικαιώθηκαν και πήραν τον αγώνα στα χαρτιά.
Στα εφηβικά μας μάτια τότε ο Βασίλης Γκολές αν και αγωνίστηκε μόνο τη μισή περίοδο έγινε ίνδαλμα καθώς η ποδοσφαιρική του δεξιοτεχνία και η ευχέρεια στο σκοράρισμα  μας μάγευαν. 
Με λαχτάρα περιμέναμε τον αγώνα της κάθε Κυριακής  και φυσικά δεν χάναμε και τις προπονήσεις για να τον δούμε. Δυστυχώς για την ομάδα από  «ωραίος»  κατέληξε «μοιραίος».

Είχα τη χαρά  και με συγκίνηση βέβαια να δεχθώ  εγώ ο γράφων (Ν. Κούκλατζης) πρόσφατα τηλεφώνημα από το Βασίλη που τώρα πια συνταξιούχος του ΟΤΕ  και αυτός,  ζει στην Πάτρα και ασχολείται  με το τέννις. Το ποδόσφαιρο γι’ αυτόν όπως μου εξήγησε τελείωσε το 1974 σε ηλικία  25 μόλις ετών. Η τιμωρία του για τη συμμετοχή του στην πλαστοπροσωπεία εκείνη του στέρησε με πολύ παρασκήνιο την ένταξή του στον Ολυμπιακό. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στον Παναιγιάλειο και μετά στον ΑΟ Πάτραι όπου λόγω  κακών χειρισμών Παραγόντων   έληξε άδοξα η ποδοσφαιρική του καριέρα, παρά το ότι διαγραφόταν λαμπρή στα σαλόνια της Α΄ Εθνικής. Σε συνέχεια της επικοινωνίας μας μου έστειλε  έντυπο και φωτογραφικό υλικό, το οποίο έχει σχέση με τη θητεία του στον Ορέστη, μέρος του οποίου παραθέτω :